Aktiivisesti töitä hakiessa tulee eteen myös sellaisia työilmoituksia joissa pitää listata omat heikot sekä vahvat puolet. Itse pystyn listaamaan heikot puolet melkoisen vaivattomasti, mutta sitten kun pitäisi alkaa omia vahvuuksia listaamaan niin saan aikaan lähinnä jotain ympäripyöreää paperille ja itselleni vaivaantuneen olon. En tiedä onko se jokin luonteenpiirre vai ihan vain suomalainen perusominaisuus, että itsensä kehuminen ei jotenkin minulta suju. Jos joku toinen osaa sanoa mitkä ovat hyviä puoliani, niin hienoa, mutta itse niitä on hemmetin epämiellyttävää listata. Väittäisin tietäväni asiat joissa olen hyvä tai huono, mutta jotenkin niitä on aina outoa luetella - tulee olo että sitä kehuu itseään, vaikka siihen ei välttämättä olisi aihetta.

Toisin on Ameriikassa, tuossa itsensäselkääntaputtajien luvatussa maassa. Tai ainakin jos mitään johtopäätöstä voi vetää erilaisten dokumenttien ja tosi-tv -sarjojen perusteella. On aivan uskomatonta nähdä kaverin sanovan, että "olen paras jokaisella elämän osa-alueella." Kyse oli tanssimisesta. Kaveri osasikin tanssia, mutta tippui ohjelmasta. Hän ei antanut kritiikin masentaa, vaan totesi naama peruslukemilla olevansa silti paras. Toinen kaveri väitti olevansa uusi 2Pac, mutta kun yritti räpätä, niin suusta tuli ihan jotain muuta kuin räppiä. Ja esimerkkejä olisi aivan valtavasti lisää. Varsinkin näissä tosi-tv -ohjelmissa on aivan uskomattomia tyyppejä. Kaikki sanovat olevansa parhaita, eivät osaa juuri mitään, ei kestä kritiikkiä yhtään, alkavat itkeä ja lopuksi toteavat olevansa parhaita ja tuomareiden olevan nuijia. Okei, tottakai teeveeseen asti pääsevät vain kahjoimmat, mutta silti.. Haluaisinpa nähdä näiden hemmojen CV:n. Voisi olla naurussa (tai itkussa) pitelemistä.

Itsekritiikki ja itseironia. Jos joltain ihmiseltä puuttuvat nuo ominaisuudet, niin se yleensä näkyy. Ja se näky ei yleensä ole kovin kaunis. Jos ei näe omia heikkouksiaan - tai mikä pahempaa - ei osaa nauraa itselleen kun siihen on aihetta, niin asiat ovat melko heikosti. Oletko sinä maailman paras ja kaunein?