Tajusin sen eilen. Kaikki tekevät jotakin. Tai lähes kaikki ainakin, suurin osa. Tällä tekemisellä tarkoitan tässä tapauksessa työn tekemistä. Lähes jokaisella meistä on jokin ammatti, jota menemme päivästä toiseen harjoittamaan paikkaan x, jota myös työpaikaksi kutsutaan.

Minkälainen työ sitten on arvokasta? Omasta mielestäni kaikki työ on yhtälailla arvokasta. Jos tekee työtä, iha mitä tahansa työtä, niin joku siitä yleensä hyötyy, tavalla tai toisella. Ainakin valtio verojen muodossa jos ei muuta. Tietenkin hoitoalalla työskentelevien ihmisten työ on näkyvää ja sitä arvostetaan aina yhtä paljon. Ja ihan syystäkin. Lääkärit, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja muut alan ammattilaiset yrittävät pelastaa ihmisten henkiä ja parantaa heidän oloaan. Samoin arvostettuja ammatteja lienevät palomiesten, poliisien ja opettajien hommat. Mikä näitä ammattikuntia sitten yhdistää, ainakin joiltain osin? Heikko palkkaus ja valtio työnantajana.

Erityisesti sairaanhoitajien huonosta palkkauksesta on käyty vilkasta keskustelua ties miten pitkään ja jostain kumman syystä vertailukohdaksi on otettu aina paperimiesten palkka. Älkää käsittäkö nyt väärin sitä mitä aion teille kertoa. Mielestäni sairaanhoitajien palkka on liian huono ja paperimiesten palkka on liian korkea hommien vaativuuteen nähden, mutta ei paperimiehen korkea palkka ole yhdeltäkään sairaanhoitajalta pois. Vaikka paperimiehen palkasta otettaisiin puolet pois joka kuukausi, niin se ei nostaisi sairaanhoitajan palkkaa yhtään. Ero on siinä, että sairaanhoitaja on töissä valtiolla kun paperimies on töissä yksityisellä työnantajalla.

Ero on myös siinä, että paperiliitto on aikanaan saanut neuvoteltua itselleen paperimiesten kannalta loistavat työehdot ja -sopimukset. Sairaanhoitajien etujärjestö (taitaa olla Super?) ei aivan yhtä hyvin ole neuvotteluissa onnistunut. Ja yksityisellä on aina varaa maksaa paremmin kuin köyhällä Suomen valtiolla.

Toki myönnän että jos näitä kahta pääosin kolmivuorotyötä tekevää ammattikuntaa vertaillaan työn vaativuuden ja rankkuuden kesken, niin kyllähän sairaanhoitajat "voittavat" paperimiehet mennen tullen. Ja olen edelleen sitä mieltä, että valitettavasti tämä ei näy palkkauksessa.

Oma palkkani on huonompi kuin kummallakaan näistä ryhmistä tällä hetkellä. Luotan kuitenkin siihen, että olen tehnyt aikanaan oikeita valintoja elämässä ja joskus pääsen näistä valinnoista ja niiden kantamista hedelmistä nauttimaan. Elämässä on kyse kuitenkin valinnoista. Joku valitsee ammatikseen paperimiehen ja joku toinen taas sairaanhoitajan. Ja joku kolmas ihan jotain muuta. Näiden valintojen ja niistä seuraavan elämän kanssa meidän on vain pystyttävä elämään. Mielellään siten, että emme ole kateellisia toisten valinnoille.